Tratamentul cu aparate fixe
Aparatul dentar fix este un dispozitiv folosit pentru a îndrepta si repune dinții in pozițiile corecte, astfel încât sa se poată obține estetica si funcționalitatea dorita.
Acțiunea aparatului consta in dezvoltarea unor forte asupra dinților pe o perioada îndelungata de timp. Sub presiune, dinții se mișca in direcția dorita, fapt ce duce la remodelarea spațiului si obținerea unei poziționări armonioase a ansamblului dento – alveolar.
Când este cel mai bine sa începi tratamentul?
Vârsta optima de tratament este 12-13 ani, după erupția tuturor dinților definitivi.
Etapele tratamentului
Aparatul dentar fix este compus din brackeți care pot fi metalici sau fizionomici.
Brackeții metalici sunt cei mai des utilizați in cadrul tratamentului ortodontic cu aparat fix. A- Brackeții fizionomici (ceramic sau de safir) sunt mult mai puțin vizibili decât cei metalici, din aceasta cauza sunt recomandați in special adulților, din considerente social-estetice. Acești brackeți sunt mult mai sensibili, mai fragili decât cei metalici, din acest motiv necesita o atenție deosebita, in special in cursul alimentației.
Brackeții sunt atașați de dinți cu ajutorul unui adeziv, iar pe molari sunt aplicate, in funcție de necesitați, inele sau tubușoare metalice. Brackeții sunt conectați intre ei cu ajutorul unui arc.
Contenția
Contenția reprezintă un tratament pasiv, este o etapă de finalizare a tratamentului ortodontic, prin care se menține rezultatul obținut. Nu este o alternativă, ci este o etapă obligatorie după demontarea unui aparat dentar. Perioada de contenție este, in general, egală ca și durata, cu perioada de tratament activ iar în unele cazuri este permanentă. Aceasta perioada este esențială pentru stabilitatea rezultatelor si in consecința trebuie tratata ca atare.
Contenția la arcada superioară este o gutieră, realizată pe bază de vacuum, fiind transparentă, comodă și având un aspect similar aparatelor Invisalign, care menține dinții din arcada superioara in poziția lor corectată. Aceste aparate de contenție sunt confecționate în laboratorul dentar, din material transparent și sunt invizibile, sau foarte puțin vizibile.
Purtarea
Riscul de recidivă a dinților este foarte crescut în cazul în care pacientul nu poartă aparatul de contenție. Se întâmplă adeseori ca dinții să se miște, iar pacientul să simtă durere purtând aparatul, ceea ce îl va face să renunțe la el. Există riscul de recidivă și dacă perioada de utilizare va fi mai mică decât cea recomandată.
Pentru a scădea riscul de apariție a durerii dinților, este indicat să se aleagă contenția mobilă care să fie purtată în fiecare noapte.
Intretinere
Când nu este purtata, se păstrează într-o cutiuța speciala, niciodată in șervețel, deoarece poate fi aruncata la gunoi din greșeala.
Gutiera de contenție se spală cu periuța si pasta cel puțin o data pe zi si se aplica pe dinții bine spalati. O data pe zi, timp de 5-10 minute, gutiera se pune intr-un pahar in care s-a dizolvat o tableta efervescenta pentru curățarea și dezinfectarea protezelor dentare ( Corega , Protefix etc..)., care eliberează oxigen activ, ce omoară bacteriile, fungii (ciuperci) si virusurile.
Contenția la arcada inferioară
Contentia fixa (retainerul colat) este reprezentat de o sarma lipita pe interiorul celor șase dinți frontali inferiori (incisivi si canini). De cele mai multe ori, nu poate fi aplicata pe dinții superiori, deoarece dinții inferiori ar musca pe ea si ar dezlipi-o.
Periajul se realizează cu atenție deosebita in aceasta zona. Este necesara utilizarea atei dentare cu capăt întărit, pentru curățarea zonei dintre contenție si gingie
Este necesara verificarea zilnica a contenție inferioare; daca se desprinde este necesar sa sunați cat de repede la cabinet pentru relipirea ei.
Igienizare aparate fixe
Intretinerea aparatului dentar si tehnici de periaj
Purtătorii de aparate dentare trebuie sa acorde o atenție deosebita igienizării dinților. Periajul si utilizarea atei dentare devin mai “pretențioase”, de aceea cunoașterea unei tehnici corecte si realizarea unei igiene corespunzătoare vor asigura un zâmbet frumos si sănătos la finalul tratamentului ortodontic.
Periajul se realizează după fiecare masa. Daca nu va puteți spăla imediat pe dinți, clătiți bine cu apă.
Periuța interdentară
Periuța interdentară se folosește la fiecare periaj, in zonele unde peria de dinți nu are acces!
Spațiul dintre doi brackeți se igienizează cu ajutorul periuței interdentare, realizând mișcări verticale pe sub arc.
Folosirea atei dentare
1 Folositi ata dentara cu capat rigid. Introduceti firul pe sub arc.
2 Curatati cu atentie pe langa fiecare bracket.
3 Curatati in mod special zona dintre dinte si gingie.
4 Folositi ata dentara pe langa fiecare dinte in parte.
Lipsa igienei dentare corespunzătoare are efecte inestetice si permanente!
Alimente interzise
Alimentele dure sau lipicioase pot desprinde brackeții si inelele sau pot îndoi arcul. Uneori aceste probleme se observa doar după ore sau zile, acest lucru prelungind timpul de tratament. De aceea se recomanda evitarea unor alimente dure si o atenție deosebita la alte alimente.
Discomfortul pacientilor
Pacienții si părinții sunt in general îngrijorați de frecventa si gradul de disconfort asociat tratamentului ortodontic. Acesta se manifesta in general sub forma unei ușoare sensibilități a dinților ce poate sa dureze câteva zile.
Sunt perioade in cursul tratamentului ortodontic când pacienții trebuie sa se aștepte la diferite grade de discomfort. Aceste perioade sunt asociate cu aplicarea unor noi forte asupra dinților: înlocuirea arcurilor cu unele mai groase sau începerea utilizării elasticelor.
Imediat după aplicarea aparatului ortodontic, pacienții prezintă o sensibilitate moderată a dinților pentru câteva zile, pana la două săptămâni. Pentru reducerea disconfortului pot fi administrate antiinflamatoare ușoare (aspirina, paracetamol, ibuprofen, etc). In aceasta perioada, se recomandă evitarea alimentelor dure,.
Purtarea elasticelor
Cooperarea pacienților este esențială pentru succesul tratamentului ortodontic. O cooperare serioasa a pacienților înseamnă un timp mai scurt de tratament si asigura un rezultat mai apropiat de ideal.
Elasticele vor fi purtate 24 ore pe zi (in afara de cazurile in care medicul recomanda altfel), chiar si in timpul meselor, daca este posibil. Elasticele trebuie schimbate cu unele noi, dimineața si seara înainte de culcare. O data cu începerea purtării elasticelor poate apărea o sensibilitate moderata care va dispărea după 2-3 zile. Acțiunea maxima a elasticelor este când pacientul închide si deschide gura in mod repetat, de aceea folosirea gumei de mestecat potentează acțiunea lor.
Pacienții trebuie sa aibă permanent la ei o rezerva de elastice, astfel încât, daca se rup, ele trebuie înlocuite. Pacienții sunt responsabili sa anunțe cabinetul in cazul in care rezerva de elastic este pe terminate!
Clasa II: Un elastic de clasa II este utilizat pentru a corecta over-jetul – distanța dintre maxilar și mandibulă. Elasticele de clasa II sunt agățate de la primul cârlig de pe arcul superior până la ultimul cârlig de pe arcul inferior.
Clasa III: Un elastic de clasa a III-a este utilizat pentru a corecta tendința de mușcătura inversă. Elasticele de clasa III sunt agățate de la ultimul cârlig de pe arcul superior la primul cârlig de pe arcul inferior.
Box: Elasticele tip box sunt folosite pentru a închide spațiile rămase între cele două arcade. Elasticele tip box sunt agățate de la primele cârlige de pe arcul superior și inferior la cârligele din spate de pe arcul superior și inferior.
Triunghi: Elasticele triunghi sunt purtate pentru a ajuta la închiderea unor spații rămase între dinți antagoniști. Elasticul triunghiular este agățat pe primul cârlig de pe arcul superior și primele două cârlige de pe arcul inferior.